ورود به منطقه ممنوعه(۲)دغدغه در مورد انگاره بدنی عامل بسیاری از اختلالات جنسی

قبل از اینکه اختلالات و مشکلات جنسی بیان شود لازم است موضوع انگاره بدنی و فیزیک جنسی مورد بررسی قرار گیرد.

یکی از عمده ترین مسایل مرتبط با مساله جنسی در جوامع مختلف و از جمله در ایران بحث انگاره بدنی است که بویژه در مورد اندامهای جنسی از اهمیتی بیشتر برخوردار است. این موضوع هم در آقایان و هم در خانمها بعنوان یک سوال مطرح است که آیا من از اندام مناسب و خوبی برخوردارم یا خیر؟ زنان خیلی بیش از مردان تحت فشار چگونگی انگاره آرمانی اندامشان قرار دارند. بسیاری از مجله های زنان تصاویری از زنان را چاپ می کنند که ظاهرشان بطور ضمنی یا آشکارا چیزی است که انتظار می رود خوانندگان آرزویش را داشته باشند. در برنامه های تلویزیونی، فیلمها، تبلیغات و سایر رسانه ها نیز چنین تصاویری بوفور عرضه می شوند. در مجله های مرتبط با مردان نیز بیشتر از آنکه اندام مردان به تصویر کشیده شود تصاویر زنان به چاپ می رسد و اندامهای آرمانی زنان برای مردان به تصویر کشیده می شود لذا می توان گفت جامعه نگاهی که به تصاویر آرمانی از اندام زنان دارد بیشتر از نگاه به تصاویر آرمانی از اندام مردان است.

این موضوع به دلیل اهمیت نداشتن موضوع انگاره بدنی برای مردان نیست بلکه این موضوع حساسیت بیشتر زنان روی انگاره بدنی شان را توجیه می کند.همچنین این موضوع که چرا مردان اهمیت زیادی به ظاهر زنان در ازدواج می دهند را توجیه می کند. پژوهش ها نشان می دهد زنان بیش از مردان به ظاهر فیزیکی خود اهمیت می دهند و تفاوت بیشتری بین ادراکی که از خود دارند و خود آرمانی شان وجود دارد. شواهد نشان می دهد کودکان نیز بعد از بلوغ نسبت به تغییرات بدنی بین همگنان خود هشیارتر می شوند و خود را با افراد همسن خود مقایسه می کنند و این موضوع روی عزت نفس ایشان تاثیر زیادی دارد.

موضوع آلت تناسلی و شکل و فرم آن نیز از حساسیت برای هر دو جنس برخوردار است. افراد وقتی به دوره بلوغ می رسند تغییرات مشهودی را در سیستم تناسلی خود می بینند. موهای ناحیه رشد می کند و از ضخامت بیشتری برخوردار می شود. شکل و فرم آلت تناسلی در هر دو جنس تغییراتی را تحت تاثیر هورمونهای جنسی که در دوره بلوغ افزایش یافته اند، پیدا می کنند. طبیعی بودن یا غیر طبیعی بودن دستگاه تناسلی بعنوان یک ابهام بزرگ ذهن فرد را درگیر می کند و او نسبت به اینکه آیا از نظر اندام جنسی طبیعی است، حساس می شود.

بسیاری از زنان و مردان آنچه از فیزیک جنسی خود درک می کنند را با آنچه آرمانی می دانند متفاوت می بینند و این موضوع باعث سرخوردگی و ناراحتی ایشان و کاهش عزت نفس می شود. حتی تحقیقات نشان می دهد یک چهارم افرادی که هیچگونه مشکلی در اندام خود ندارند و کاملا طبیعی هستند از اندام خود اظهار ناخشنودی می کنند.

در جامعه ما علیرغم کنترل مطبوعات و رسانه ها از چاپ و پخش تصاویر زنان و اندامشان و همچنین رعایت حجاب، دغدغه نسبت به انگاره بدنی همچنان در زنان وجود دارد و آمار بالای عمل جراحی زیبایی بینی در ایران در مقایسه با سایر کشورها گویای این دغدغه است. همچنین به دلیل نبود آموزشهای لازم ودرست دغدغه در مورد انگاره از فیزیک جنسی زیاد است و همین باعث بسیاری از مشکلات و اختلالات عملکرد جنسی می باشد. پژوهشها نشان داده اند ۹۰ درصد علل اختلالهای کنش جنسی در مردان روانی هستند و یکی از علل روانی انگاره بدنی ناگوار از خویش است.

در زنان تناسب اندام و نداشتن چربی اضافه، لاغر و باریک اندام بودن، اندازه سینه ها و فرم و شکل و رنگ ناحیه تناسلی بعنوان مهمترین دغدغه ها در انگاره بدنی هستند و در مردان فرم عضلانی بدن و اندازه آلت تناسلی مهمترین دغدغه ها را شکل می دهند.

باید توجه داشت که بخش عمده این دغدغه ها غیر واقعی و در افرادی است که از فیزیک جنسی طبیعی برخوردارند. لذا برای درمان اختلالات جنسی یکی از مهمترین کارهایی که می توان انجام داد ارائه آموزش صحیح در مورد فیزیک جنسی طبیعی و تغییرات طبیعی اندام تناسلی است تا فرد از طبیعی بودن خود اطمینان یابد و دغدغه و نگرانی نداشته باشد.

در جامعه ما نبود آموزش صحیح در مورد مسایل جنسی باعث می شود افراد به دیدن فیلمها و تصاویر پورن بعنوان آموزش روی آورند و تفاوت بیشتری در ادراکی که از خود دارند و خود آرمانی شان احساس کنند و مشکلات انگاره بدنی در عملکرد جنسی ایشان افزایش بیشتری داشته باشد.

حال که تاثیرات انگاره بدنی در اختلالات عملکرد جنسی آشکار شد به بررسی اختلالات عملکرد جنسی می پردازیم.

اختلال میل جنسی کم کار

فرد مبتلا به اختلال میل جنسی کم کار به طرز غیر عادی، علاقه کمی به فعالیت جنسی دارد. چنین فردی نه در جستجوی رابطه جنسی است، نه آنرا تصور می کند و نه دوست دارد زندگی جنسی فعالی داشته باشد. این اختلال در برخی افراد عمومی و در همه شرایط  است و در برخی موقعیتی و در شرایط خاص و در چارچوب رابطه خاصی روی می دهد. به احتمال زیاد، افراد در نتیجه سایر مشکلات روانی نظیر افسردگی، آسیب جنسی قبلی، تصویر بدنی ناگوار یا عزت نفس پایین، خصومت میان فردی، یا کشمکشهای اقتدار در رابطه جنسی به این اختلال مبتلا می شوند. گاهی اوقات این اختلال ثانویه به یک اختلال جنسی دیگر است مثلا مردی که زودانزالی دارد ممکن است به علت شرمندگی و نگرانی از بروز انزال زودرس علاقه خود به آمیزش جنسی را از دست بدهد.

افراد مبتلا به شکلهای عمومی اختلال میل جنسی کم کار از آغاز بلوغ هیچ علاقه ای به مسایل جنسی ندارند. البته افرادی که در بزرگسالی بعد از یک دوره استرس یا مشکلات میان فردی دچار این اختلال بصورت موقعیتی می شوند بمراتب بیشترند.

افراد مبتلا به این اختلال با در نظر گرفتن عواملی چون سن و شرایط زندگی که بر عملکرد جنسی تاثیر می گذارند، در مورد فعالیت جنسی، بطور مستمر یا مکرر کمبود خیالپردازی و میل جنسی دارند. این اختلال موجب پریشانی یا مشکلات میان فردی قابل ملاحظه ای می گردد. فرد مبتلا بیماری جسمانی یا مصرف موادی که بی میلی را توجیه کند ندارد. این اختلال می تواند دایمی یا اکتسابی، فراگیر یا موقعیتی و ناشی از عوامل روانی یا امیزه ای از عوامل روانی و جسمانی باشد.

درمان این اختلال نیز با آموزش، مهارت آموزی، روان درمانی و رفتار درمانی صورت می گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *